Dzień czekolady

Anna Kopeć

Mało kto potrafi jej się oprzeć. Dziś jej dzień

Dziś obchodzimy Dzień Czekolady. To święto, które znacznie lepiej się celebruje niż Dzień Świstaka lub Dzień Wagarowicza. `Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ten słodki przysmak ma szereg właściwości zdrowotnych.

  • Czekolada, to przysmak, który kochają niemal wszyscy, powstała blisko 200 lat temu
  • 12 kwietnia obchodzimy święto czekolady, dlatego warto przybliżyć proces jej powstania
  • Czekolada ma sporo właściwości zdrowotnych

Pierwsi delektowali się napojem czekoladowym Majowie i Aztekowie. W XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba ziarna kakaowca trafiły do Europy. Ale zanim powstała pierwsza tabliczka czekolady minęło sporo czasu.

Jak powstaje tabliczka czekolady?

Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano blisko 200 lat temu z ziaren kakaowca. Zasada jest prosta – im większa zawartość ziaren w czekoladzie, tym bardziej wartościowy produkt. W 1828 roku Casparus van Houten Senior wpadł na pomysł sproszkowania ziaren kakaowca, zaś jego syn spopularyzował proces ich alkaizowania. Kolejny naukowiec, Francis Fry połączył składniki kakao z cukrem i tłuszczem i tak powstała czekolada w tabliczce, którą znamy teraz.

Dlaczego czekolada jest zdrowa?

Dobrej jakości czekolada posiada wiele walorów zdrowotnych. Ma w swoim składzie składniki mineralne oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę, których nasz organizm potrzebuje.

Co dobrego czekolada robi dla naszego zdrowia?

  • zawiera magnez, dlatego działa korzystnie na układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację
  • zawiera żelazo, będące czynnikiem produkcji czerwonych krwinek
  • obniża ciśnienie
  • pomaga w leczeniu wrzodów
  • działa antynowotworowo i przeciwzapalnie
  • chroni przed chorobami serca
  • wzmacnia układ odpornościowy bowiem zawiera wapń i białko
  • teobromina działa pobudzająco na pracę nerek

Dodaj komentarz