Dziś obchodzimy Dzień Czekolady. To święto, które znacznie lepiej się celebruje niż Dzień Świstaka lub Dzień Wagarowicza. `Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ten słodki przysmak ma szereg właściwości zdrowotnych.
- Czekolada, to przysmak, który kochają niemal wszyscy, powstała blisko 200 lat temu
- 12 kwietnia obchodzimy święto czekolady, dlatego warto przybliżyć proces jej powstania
- Czekolada ma sporo właściwości zdrowotnych
Pierwsi delektowali się napojem czekoladowym Majowie i Aztekowie. W XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba ziarna kakaowca trafiły do Europy. Ale zanim powstała pierwsza tabliczka czekolady minęło sporo czasu.
Jak powstaje tabliczka czekolady?
Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano blisko 200 lat temu z ziaren kakaowca. Zasada jest prosta – im większa zawartość ziaren w czekoladzie, tym bardziej wartościowy produkt. W 1828 roku Casparus van Houten Senior wpadł na pomysł sproszkowania ziaren kakaowca, zaś jego syn spopularyzował proces ich alkaizowania. Kolejny naukowiec, Francis Fry połączył składniki kakao z cukrem i tłuszczem i tak powstała czekolada w tabliczce, którą znamy teraz.
Dlaczego czekolada jest zdrowa?
Dobrej jakości czekolada posiada wiele walorów zdrowotnych. Ma w swoim składzie składniki mineralne oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę, których nasz organizm potrzebuje.
Co dobrego czekolada robi dla naszego zdrowia?
- zawiera magnez, dlatego działa korzystnie na układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację
- zawiera żelazo, będące czynnikiem produkcji czerwonych krwinek
- obniża ciśnienie
- pomaga w leczeniu wrzodów
- działa antynowotworowo i przeciwzapalnie
- chroni przed chorobami serca
- wzmacnia układ odpornościowy bowiem zawiera wapń i białko
- teobromina działa pobudzająco na pracę nerek